Ragam

Contoh Purwakanthi : Guru Swara, Sastra dan Basa/Lumaksita

Purwakanthi adalah bahasa sastra yang tidak hanya terdapat dalam sastra Jawa, namun juga dalam sastra Sunda. Purwakanthi juga merupakan salah satu dari...

Written by dawan setiawan · 4 min read >
contoh purwakanthi

Purwakanthi adalah bahasa sastra yang tidak hanya terdapat dalam sastra Jawa, namun juga dalam sastra Sunda. Purwakanthi juga merupakan salah satu dari sembilan jenis Basa Rinengga yang telah kami jabarkan sebelumnya. Secara umum, purwakanthi digunakan untuk menyampaikan ungkapan secara ringkas. Berikut ini adalah pengertian dan contoh contoh purwakanthi.

Pengertian Purwakanthi

Secara bahasa, purwakanthi berasal dari gabungan dua kata, yakni “purwa” dan “kanthi”. Purwa berarti awalan, sementara kanthi berarti menggandeng atau mengulang.

Jadi, purwakanthi dapat diartikan sebagai kalimat yang mengulang kata  di awal atau yang telah disebutkan sebelumnya. Maksudnya ialah suara, kata ataupun kalimat yang kedua mengikuti suara, kata atau kalimat yang sebelumnya.

Di dalam bahasa Indonesia, purwakanthi dapat disebut sebagai sajak, rima atau persamaan bunyi.

Salah satu contoh purwakanthi :

  • adigang, adigung adiguna.
  • Becik ketitik, ala ketara.

Purwakanthi  Yaiku

Purwakanthi yaiku runtuting swara utawa tetembungan sing padha ing ukara, wanda utawa tembung sing mburi nggandheng wanda utawa tembung sing wis kasebut ing ngarep.  Tegese yaiku sing wis kasebut ing ngarep, dibaleni maneh iso saka swarane (vokale), sastrane (konsonane) utawa tetembungane (kata-kata).

Jenis & Contoh Purwakanthi

Di dalam bahasa Jawa,, Purwakanthi terbagi menjadi tiga jenis, adalah sebagai berikut :

  1. Purwakanthi Guru Swara
  2. Purwakanthi Guru Sastra
  3. Purwakanthi Guru Basa/Lumaksita

Berikut adalah pengertian dari masing-masing jenis purwakanthi beserta contoh-contohnya :

1. Purwakanthi Guru Swara

Purwakanthi guru swara yaiku purwakanthi ingkang runtut swarane ing pungkasane tembung. Tegese ingkang  unen unen sing digandheng yaiku “swarane” (a,i,u,e,o).

Dalam bahasa Indonesia, purwakanthi guru swara adalah kalimat yang huruf vokalnya berurutan atau kata depan dan belakang memiliki runtutan huruf vokal yang sama.

Tuladha :

  • Sapa jujur , bakal makmur (swara ; u)
  • Ora cepet, ora ngliwet (swara;e)
  • Tut wuri, handayani (swara;i)
  • Tesmak bathok, mata blorok (swara;o)

Contoh Purwakanthi  Guru Swara

  1. Adigang, Adigung, Adiguna
  2. Aja dahwen, ati open
  3. Aja dumeh menang, banjur tumindak sawenang-wenang
  4. Ajining diri, gumantung kedhaling lathi
  5. Ana awan, ana pangan
  6. Ana bungah,, ana susah iku wis lumrah
  7. Ana dina, ana sega
  8. Ana rega, ana rupa
  9. Anak polah, bapak kepradhah
  10. Asu belang, kalung wang
  11. Asu gedhe, menang kerahe
  12. Ati karep, bandha cupet
  13. Ayem tentrem
  14. Bagas waras
  15. Bareng wis makmur, lali marang sedulur
  16. Becik ketitik, ala ketara
  17. Bungah susah iku lumrah
  18. Cecak nguntal cagak
  19. Cecak nguntal empyak
  20. Ciri wanci lelai ginawa mati
  21. Desa mawa cara negara mawa tata
  22. Durung pecus keselah besus
  23. Dikethok kaya Lombok
  24. Diiris kaya kubis
  25. Esuk dele sore tempe
  26. Gandhes luwes
  27. Gemah ripah
  28. Gendhon rulon
  29. Gemi setiti ngati-ati
  30. Gelem obah, mesthi mamah
  31. Giri lungsi, jalma tan kena ingina
  32. Inggah-inggih nanging ora kepanggih
  33. Ijo-ijo godhonge koro, bareng bodho lali rumangsa
  34. Ireng-ireng kethok untune, bareng seneng ketok guyune
  35. Jago kate, wanine ing tritikane
  36. Kara ana gemake, ngaku jaka ana anake
  37. Kebat kliwat
  38. Kegedhen empyak kurang cagak
  39. Keplok ora tombok
  40. Kudu sregep sinau , sapa sing kepingin maju
  41. Kulite kuning, kadi mas sinangling
  42. Kutuk marani sunduk
  43. Kumenthus ora pecus
  44. Lambe satumang kari samerang
  45. Maju tatu mundur ajur
  46. Ngalah nanging oleh
  47. Ora cepet, ora ngliwet
  48. Ora ngedan, ora keduman
  49. Ora obah, ora mamah
  50. Papa citraka
  51. Rek gambar kucing, kulo nderek wonten wingking
  52. Roning mlinjo, sampun sayah nyuwung ngaso
  53. Rupane kembar, kaya jembe sinigar
  54. Sabar sareh mesti pikoleh
  55. Sabaya pati sabaya mukti
  56. Sapa jujur bakal makmur
  57. Sing gelem ngalah, bakal luhur wekasane
  58. Sing salah kudu seleh
  59. Sing weweh bakal pikoleh
  60. Tela diiris-iris, gawe gela ora uwes-uwes
  61. Thenguk-thenguk, nemu kethuk
  62. Tiwas sayah, ora faedah
  63. Tut wuri, handayani
  64. Wadya bala
  65. Wiwit kuncung, nganthi gelung
  66. Witing tresna, jalaran saka kulina
  67. Welingin guru wong iku kudu mituhu marang bapa ibu, supaya slamet sing tinemu
  68. Wong bungah sok nemu susah
  69. Yen menang, aja njur sewenang-wenang
  70. Yen krasa enak, aja njur lali anak, lali bojo, lali kanca

2. Purwakanthi Guru Sastra

Purwakanthi guru sastra yaiku purwakanthi sing padha tulisane utawa aksarane ing saben wiwitan wanda utawa tetembungane, tegese yaiku runtute ing sastra utawa tulisane.

Purwakanthi guru sastra adalah kalimat yang ditandai dengan adanya persamaan huruf yakni huruf konsonan yang sama.

Tuladha :

  • Anak anung, anindita (sastra; n)
  • Sing sapa goroh, growah (sastra; g)
  • Sluman, slumun, slamet (sastra; s)

Contoh Purwakanthi Guru Sastra :

  1. Aja dhemen memada, sameng dumadi
  2. Anak anung anindita
  3. Asah, asih, asuh
  4. Bibit, bebet, bobot
  5. Cecer cicir cewet
  6. Eneng, ening bisa uninga
  7. Garang nanging garing
  8. Ing ngarsa sung tuladha, ing madya mangun karsa, tut wuri handayani
  9. Janji jujur jajahane mesthi makmur
  10. Kekudanganku marang kowe, klakona mengku kamulyan
  11. Kala kula kelas kalih, kulo kilang kalo, kali kilen kula
  12. Katula-tula katali
  13. Laras, lurus, leres, laris
  14. Madat, minum, madon, mateni, lan main
  15. Madhep manteb melu mara tua, mangan ora mangan
  16. Makarya, manembah, manages lan manut
  17. Makuta, makuti, makuten
  18. Pandom panuntun lan pangetrepane Pancasila
  19. Petruk patroli karo putrani loro putra putri
  20. Ruruh, rereh, ririh ing wewarah
  21. Sapa salah seleh
  22. Saya suwe saya sumengka
  23. Sepi, sepa, lir sepah samun
  24. Sing sapa salah bakal seleh
  25. Sing sapa goroh growah
  26. Sing weweh bakal wuwuh
  27. Sluman, slumun slamet
  28. Tebari nastiti lan ngati-ati, mesthi bakal dadi
  29. Tata tertib tartamtu tentrem
  30. Tata titi tentrem
  31. Tata titi tutug tatag, tanggung tertib
  32. Tindak tanduk, tutur kang kalantur
  33. Tatag, teteg bakal tutug
  34. Tatune methunthung mentheng-mentheng
  35. Titi, titis , tatas lan trengginas
  36. Yekti sepi asepa lir sepah samun

3. Purwakanthi Guru Basa/Lumaksita

Purwakanthi guru basa (lumaksita) yaiku purwakanthi  saka rong gatra sing padha tetembungane, yaiku tembung pungkasan ukara sing ngarep, dadi tembung wiwitan ukara burine. Purwakanthi guru basa akeh tinemu ana ing wangsalan lan tembang.

Purwakanthi guru basa / lumaksita adalah sebuah kalimat yang mengulang kata sebelumnya, yaitu kata akhir pada dua kalimat menjadi kata awalan pada kalimat kedua.

Contoh Purwakanthi Guru Basa/Lumaksita ing Wangsalan

  1. Asung bekti, bektina kawula marang gusti
  2. Bayem arda, ardane ngrusak busana
  3. Bibis tasik, tasik madu wino tirto
  4. Carang wreksa, wreksa wilis tanpa patra
  5. Durna putra, putra [utri Madukara
  6. Es degan, degane ora sembarangan
  7. Janur gunung, gunung geni lor Ngayogja
  8. Jarwa pinter, pintere satriya ing pringgadani
  9. Kejaduk tembok, temboke sing warna biru
  10. Kolik priya, priyagung anjani putra
  11. Lungguh dhingklik, dhingklike wong cilik-cilik
  12. Mangan ati, atine seng kelara-lara
  13. Mangkana ngelmu kang nyata, sanyatane weh reseping ati
  14. Mung ing tirta, tirta wijiling salira
  15. Munggweng tirta, tirta kadheg ing samodra
  16. Nandhang lara, larane wong lara lapa
  17. Nemu kembang, kembange wangi
  18. Nemu wedang, wedange wedang jahe abang
  19. Pandhu suta, suta madyaning Pandhawa
  20. Raja putra, putra daleme Ngastina
  21. Raja putra, putrane Raja Alengka
  22. Remuk rempu, rempu dadi awu
  23. Rujak degan, degane krambil ijo
  24. Rujak dhondong, dhondonge sisane kalong
  25. Saking tresna tresnane mung samudana
  26. Saron agung, agung-agunging sujannma
  27. Suwe ora jamu, jamu godhong kara
  28. Tepi wastra, wastra kang tumrap mustaka
  29. Witing tresna, tresnane mung sawetara

Contoh purwakanthi lumaksita ing tembang

  • Urip iki ora angel
  • Angele sok ginawe dhewe
  • Dheweke tan ngrasa bisa,
  • Bisane mung nyadhong dhawuh,
  • Dhawuhe Kang Murba Amasesa…..

 

  • Ngelmu iku luwih pangaji,
  • Ajine datanpa tandhing,
  • Tandhingna bandha lan arta,
  • Arta iku gampang sirna,
  • Sirnane tan petung wektu,
  • Wektune ilang saben mangsa,
  • Mangsa iku gunakna ngupadi ngelmu….

Demikianlah penjelasan dan contoh contoh purwakanthi lengkap. Semoga ulasan purwakanthi di atas dapat bermanfaat…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.